Bijtelling auto van de zaak, hoe werkt het?

22 februari 2024

Als je voor een bedrijf werkt en een auto van de zaak gebruikt, is de kans groot dat je bekend bent met het concept van bijtelling. Maar zelfs voor degenen die al wat ervaring hebben met deze regeling, kan het soms nogal verwarrend zijn.

Wanneer je een auto van de zaak rijdt, dien je rekening te houden met verschillende belastingen, afhankelijk van hoe je de auto gebruikt en het type auto dat je rijdt. Een cruciaal punt om te overwegen is of je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt.


BIJTELLING BIJ PRIVÉGEBRUIK: WAT HOUDT DIT IN?

Een van de belangrijkste aspecten waar je mee te maken krijgt, is de bijtelling bij privégebruik. Als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, ben je verplicht bijtelling te betalen. Deze bijtelling is een percentage van de nieuwwaarde van de auto en wordt belast met inkomstenbelasting.


VOOR WIE GELDT BIJTELLING?

Bijtelling geldt voor werknemers die een auto van de zaak ter beschikking hebben én deze ook privé gebruiken. Het maakt niet uit of je de auto daadwerkelijk privé gebruikt; zolang je de mogelijkheid hebt om dit te doen, moet je bijtelling betalen. Dit geldt ook voor ondernemers die een auto van de zaak op naam van hun bedrijf hebben staan.


BIJTELLINGSPERCENTAGES EN UITZONDERINGEN: EEN VERZICHT

In de meeste gevallen bedraagt de standaard bijtelling 22% van de cataloguswaarde van het voertuig. Echter, voor elektrische auto’s geldt vaak een lager bijtellingspercentage, een maatregel die gericht is op het bevorderen van elektrisch rijden ter ondersteuning van milieubescherming en klimaatverbetering. In 2024 is dit 16% tot een fiscale waarde van € 30.000,-.


DE YOUNGTIMER-REGELING: VOORDELEN VOOR AUTO’S VAN 15 JAAR OF OUDER

Voor auto’s die 15 jaar of ouder zijn, geldt een speciale regeling, bekend als de ‘youngtimer-regeling’. Bij deze regeling wordt de bijtelling berekend over de huidige verkoopwaarde van de auto, in plaats van de nieuwwaarde. Dit zorgt ervoor dat het bedrag aan bijtelling beter overeenkomt met de werkelijke waarde van de auto, wat voordelig kan zijn voor zakelijke rijders.


GEEN MOTORRIJTUIGENBELASTING

Een ander belangrijk punt om te vermelden is dat je geen motorrijtuigenbelasting (ook wel bekend als wegenbelasting) hoeft te betalen voor een auto van de zaak. Deze belasting wordt meestal afgedekt door de leasemaatschappij of je werkgever en wordt vaak verrekend in de leasevergoeding die je betaalt.


HOE WORDT DE BIJTELLING BEREKEND?

De bijtelling wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde van de auto en de CO2-uitstoot. De Belastingdienst heeft een bepaald percentage vastgesteld dat wordt toegepast op de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage kan variëren afhankelijk van de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Over het algemeen geldt: hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de bijtelling.


BEREKEN JE BIJTELLING

Bereken je bijtelling snel en gemakkelijk in de calculator.


leaseprijs financial lease
16 april 2025
Wat zit er eigenlijk in dat maandbedrag van een financial lease? En wat moet je zelf regelen? In deze blog leggen we het helder uit...
Fiscale voordelen bij financial lease
7 april 2025
Wist je dat je met financial lease niet alleen een bedrijfsauto kunt rijden zonder grote investering, maar ook flinke fiscale voordelen kunt behalen? Denk aan BTW-teruggave, renteaftrek en investeringsaftrekregelingen...
Wie is de eigenaar bij financial lease
1 april 2025
Wie is de eigenaar bij financial lease? Het eigendom van een auto bij financial lease ligt iets anders dan bij een reguliere aankoop. Wil je weten hoe dat precies zit en wat dit voor jou als ondernemer betekent? Bij KeyCar leggen we het graag uit!
10 maart 2025
Benieuwd hoe je snel en eenvoudig in aanmerking komt voor financial lease? Of je nu een nieuwe of gebruikte auto op het oog hebt, bij KeyCar helpen we je graag op weg! Ontdek hoe je via onze handige rekentool direct inzicht krijgt in jouw maandbedrag en regel je lease zonder gedoe. Start vandaag nog en rijd binnenkort in jouw ideale auto!
Cashflow - Financial lease
10 maart 2025
Financial lease is een populaire financieringsvorm voor bedrijven die voertuigen of bedrijfsmiddelen willen aanschaffen zonder een grote investering vooraf. Maar wat betekent dit voor je cashflow?
de voordelen van financial lease
18 februari 2025
Financial lease is een populaire financieringsvorm onder ZZP’ers en MKB’ers die een bedrijfsauto willen aanschaffen zonder direct een grote investering te doen. Deze leasevorm biedt diverse voordelen op het gebied van liquiditeit, fiscale aftrekposten en eigendom. In deze blog bespreken we de belangrijkste voordelen van financial lease voor zelfstandig ondernemers en kleine bedrijven. Behoud van Liquiditeit Een van de grootste voordelen van financial lease is dat je geen grote investering in één keer hoeft te doen. In plaats van een aanzienlijke som geld uit te geven aan de aanschaf van een bedrijfswagen, betaal je een vast maandelijks bedrag. Hierdoor blijft er meer werkkapitaal over voor andere bedrijfsuitgaven, zoals marketing, personeel of voorraad. Fiscale Voordelen Financial lease wordt gezien als een investering, waardoor je als ondernemer kunt profiteren van verschillende fiscale voordelen: BTW-teruggave : De BTW over de aanschafprijs van de auto kan direct worden teruggevorderd bij de Belastingdienst. Investeringsaftrek : De auto komt op de balans van je bedrijf te staan, waardoor je gebruik kunt maken van investeringsaftrek zoals de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Renteaftrek : De rente die je betaalt over de leaseconstructie is fiscaal aftrekbaar, wat je belastingvoordeel kan opleveren.  Eigendom van de Auto Bij financial lease word je economisch eigenaar van de auto zodra het contract start. Dit betekent dat de auto op je bedrijfsbalans komt te staan en je na het voldoen van de laatste termijn volledig juridisch eigenaar wordt. Dit is een belangrijk verschil met operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft.
Financial Lease vs. Operational Lease
14 februari 2025
Wanneer je kiest voor lease, sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor Financial Lease of Operational Lease? Beide leasevormen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Ontdek welke vorm bij jou past.
Tesla Model Y Facelift
7 februari 2025
Op 28 februari bent u van harte welkom bij Keycar voor een exclusieve kennismaking met de gloednieuwe Tesla Model Y . Dit is uw kans om de auto van dichtbij te bewonderen én zelf te ervaren tijdens een proefrit! Datum: 28 februari Locatie: Jan van der Croonstraat 440a, 6001AH Weert Tijd: Plan uw tijd in (tussen 09:30 en 17:00) Wilt u erbij zijn? Stuur dan een mail naar info@keycar.nl met uw tijdsvoorkeur, want VOL = VOL
financial lease partner
9 december 2024
Keycar is de financial lease partner in Nederland. Onze financial leaseopties zijn speciaal ontworpen voor ondernemers. Dit betekent dat zowel starters als gevestigde bedrijven bij ons terecht kunnen voor een Financial lease voorstel.
Voordelen Financial lease
6 december 2024
Financial lease is een populaire keuze voor ondernemers. ? In deze blog bespreken we de belangrijkste voordelen, de fiscale voordelen en hoe deze...
Show More