Logo

De  beste  financial lease prijzen

Een  vast  contactpersoon

Binnen 3 uur een offerte!


Blog Post

Rijtest: BMW iX3

7 mei 2021

BMW iX3 rijtest

 BMW levert vanaf 2014 al elektrische auto’s in grote getalen. Het begon met de BMW i3, die naarmate hij ouder werd, alleen maar beter ging verkopen. De opgedane EV-kennis heeft BMW nu in een ‘tussenmodel’ de BMW iX3 gestopt. Deze geëlektrificeerde versie van de BMW X3 kan de EV-behoefte van BMW-rijders vervullen, maar rolt ook alvast de rode loper uit voor toekomstige elektrische BMW-modellen, die vanaf de tekentafel als EV ontwikkeld zijn. Hoe goed draagt deze BMW iX3 het EV-vaandel? We zochten het uit in een rijtest.


Sterke punten Zwakke punten

+ ‘Premium’ afwerking    – Frunk ontbreekt

+ EV-eigenschappen       – Trekgewicht

+ One-pedal-drive        – Geen laadadviezen



Wat is de BMW iX3?


Op basis van de brandstof BMW X3, die in 2017 voor het laatst gewijzigd is, is deze volledig elektrische iX3 ontworpen. De X3 past wel volledig bij het credo van BMW ‘the power of choice’. Je kunt namelijk verschillende aandrijfvormen kiezen. In het geval van de X3 is het benzine (eventueel als Plug-In Hybride), diesel of nu ook volledig elektrisch.


Qua prijs is de BMW iX3 de duurste van de X3-familie (vanaf 67.000 euro). Een benzine of diesel kun je al vanaf 60.000 euro krijgen. Maar voor 7.000 euro meer krijg je wel flink wat meer pk’s, namelijk 286 pk bij de iX3. Maar ook een riantere uitrusting. Én als je dan meeweegt dat de rij- en onderhoudskosten een stuk lager liggen, dan is de BMW iX3 het beste aanbod als je de ‘choice’ hebt.


Hoe rijdt de iX3?


Hij rijdt zo sportief als je kunt verwachten van een BMW SUV. Dat betekent: stevig, maar met een goede mix qua comfort. Het is merkbaar dat je met bijna 500 kilogram meer onderweg bent dan de brandstof X3 én dat het accugewicht van ongeveer 800 kg tussen de wielen zit. Het gewicht in het midden van de auto drukt de auto naar beneden, maar je voelt het wel. Vooral bij het remmen.



De aanwezige veiligheidssystemen (ADAS) werken erg goed. Adaptive Cruise Control (afstand houden tot voorganger) en Lane Departure Assist geven je veel rijcomfort. Bij dit BMW-model werken de ADAS systemen goed, maar zetten ze niet de norm. Ze zouden hoger op de ranglijsten kunnen eindigen als de cruise control vaart mindert bij het nemen van een afrit, of wanneer de lane departure assist je de juiste afrit af zou sturen. Bij toekomstige BMW-modellen zal dit vast wel leverbaar zijn.


Laten we opladen 


De laadsnelheid is prima in orde bij de BMW iX3. Je kunt thuis (en bij publieke laadpalen) opladen met 3-fasen en maximaal 11 kW. Bij de snelladers langs de snelweg kun je met maximaal 150 kW opladen. Beide waardes zijn gewoon goed. Naast goede snellaad-waardes is het belangrijk hoelang deze waarde vastgehouden kan worden. Van bijna 0% tot 30% houdt de iX3 de 150 kW goed vast (komt er tijdelijk zelfs boven), waarna hij afzakt tot iets onder de 125 kW. Tot 40% wordt een kleine 125 kW goed vastgehouden. Vanaf 40% accucapaciteit daalt de oplaadsnelheid geleidelijk tot 60 kW bij een 80% volle accu. Vanaf 80% is snelladen vaak niet echt interessant meer, maar dan laadt de iX3 nog steeds met een kleine 50 kW tot 95%. BMW laadt hiermee écht goede waardes zien, waarbij duidelijk is dat ze de opgedane ervaring van de i3 hierbij inzetten.


Aangezien de iX3 zulke goede oplaadeigenschappen heeft, is het jammer dat het navigatiesysteem niet goed genoeg werkt in combinatie met de laadpalen. De laadpalen worden wel goed weergegeven op het navigatiesysteem én er wordt ook nog eens met een kleur aangegeven of ze (vermoedelijk) wel of niet bezet zijn. Maar als je via het navigatiesysteem een rit inplant die groter is dan je actieradius, dan krijg je geen oplaadadviezen om onderweg bij paal X of Y te laden.



Een BMW rijdt als een BMW. Dus goed! In alles voelt hij degelijk, vanaf het indrukken van de knoppen op de afstandsbediening en het dichtslaan van de deuren, tot de goed afgewerkte afdekklepjes van de AC/DC laadpoorten. Pas als je premium gereden hebt, dan snap je wat ik bedoel.


Als de basis een brandstofauto (ICE) is, dan is dít het beste wat je kunt krijgen als EV. BMW weet met haar ervaring van de i3 echt wel waar een elektrische auto aan moet voldoen. Praktisch inzetbaar, easy to use en met goede EV-eigenschappen, zoals range (459 km), laadsnelheid (11 kW 3-fasen AC en 150 kW DC), preconditioneren etc.


De ‘i’ van intelligence: BMW had al EV-kennis dankzij de i3


De one-pedal-drive en Drive functie werken erg goed. BMW kiest ervoor om ze onder te brengen in de D van Drive op de automaat of de B van Brake (one-pedal-drive). Bij de D rolt de auto uit en ‘kruipt’ hij bij het loslaten van je rempedaal. In de B-stand heb je gelijk de one-pedal-drive functie te pakken. Er wordt sterk afgeremd op de motor én de auto kruipt niet vooruit bij het stoplicht. One-pedal-drive is minder aan te raden als je onderweg bent met passagiers.  D staat voor de ‘normale Drive’, B voor ‘Brake’, oftewel One-pedal-drive


Zwakke punten


Hij heeft de bekende kenmerken die horen bij een elektrische auto die gebaseerd is op een brandstofbroeder. Geen frunk (al is daarvoor wel voldoende plek onder de plastic afdekklep onder de motorkap), een dikke nep-transmissietunnel bij de achterpassagiers en minder binnenruimte als dat mogelijk zou zijn bij een EV die vanaf de tekentafel als zodanig is ontworpen.


Alleen plastic afdekplaten op de plek waar een frunk had kunnen zitten

De laadkabel moet dus achterin


Het trekgewicht is keuzebepalend voor een redelijk grote doelgroep. Nederland is nu eenmaal caravanland. Waar de brandstof X3 maar liefst 2.400 kg kan trekken (geremd), is dat bij de iX3 slechts 750 kg. Voor caravanners is deze EV niet geschikt.


Alhoewel range anxienty het meest overdreven onderwerp is bij de aanschaf van een EV (vind ik), ontkom ik er niet aan dat mensen op basis hiervan hun EV-keuze maken. Met een actieradius van 459 km heb je niet snel last van de ‘angst om stil te staan’. Maar mocht je toch in de knel komen, dan zou het prettig zijn als het navigatiesysteem meer met je meedenkt. Dat hij bijvoorbeeld onderweg een laadpaal met een hoge laadsnelheid adviseert met een bijbehorende laadtijd, zodat je met voldoende accucapaciteit aankomt op je bestemming.


Wel een ‘actieradiusbubbel’ op de kaart, maar geen laadadviezen op het scherm


Conclusie rijtest BMW iX3 


De BMW iX3 combineert de goede bouwkwaliteit en rijeigenschappen van de BMW X3 met de kwaliteiten van een goede elektrische auto. Dat maakt dit ‘pakket’ tot een mooi geheel, maar het had nog iets beter gekund met een frunk (opbergbak onder de motorkap) voor je vieze laadkabel. De ruimte is er namelijk wel. Daarnaast zou een navigatiesysteem met laadadviezen wenselijk zijn, al zou die met de range van 459 km niet vaak nodig zijn. Samengevat is dit de beste elektrische auto van BMW… Vermoedelijk totdat de i4 en iX op de markt verschijnen. De iX3 gaat de strijd aan met o.a. de Mercedes EQC.


Het bericht Rijtest: BMW iX3 rolt de rode loper uit verscheen eerst op www.Fleximo.nl

Wie is de eigenaar bij financial lease
1 april 2025
Wie is de eigenaar bij financial lease? Het eigendom van een auto bij financial lease ligt iets anders dan bij een reguliere aankoop. Wil je weten hoe dat precies zit en wat dit voor jou als ondernemer betekent? Bij KeyCar leggen we het graag uit!
10 maart 2025
Benieuwd hoe je snel en eenvoudig in aanmerking komt voor financial lease? Of je nu een nieuwe of gebruikte auto op het oog hebt, bij KeyCar helpen we je graag op weg! Ontdek hoe je via onze handige rekentool direct inzicht krijgt in jouw maandbedrag en regel je lease zonder gedoe. Start vandaag nog en rijd binnenkort in jouw ideale auto!
Cashflow - Financial lease
10 maart 2025
Financial lease is een populaire financieringsvorm voor bedrijven die voertuigen of bedrijfsmiddelen willen aanschaffen zonder een grote investering vooraf. Maar wat betekent dit voor je cashflow?
de voordelen van financial lease
18 februari 2025
Financial lease is een populaire financieringsvorm onder ZZP’ers en MKB’ers die een bedrijfsauto willen aanschaffen zonder direct een grote investering te doen. Deze leasevorm biedt diverse voordelen op het gebied van liquiditeit, fiscale aftrekposten en eigendom. In deze blog bespreken we de belangrijkste voordelen van financial lease voor zelfstandig ondernemers en kleine bedrijven. Behoud van Liquiditeit Een van de grootste voordelen van financial lease is dat je geen grote investering in één keer hoeft te doen. In plaats van een aanzienlijke som geld uit te geven aan de aanschaf van een bedrijfswagen, betaal je een vast maandelijks bedrag. Hierdoor blijft er meer werkkapitaal over voor andere bedrijfsuitgaven, zoals marketing, personeel of voorraad. Fiscale Voordelen Financial lease wordt gezien als een investering, waardoor je als ondernemer kunt profiteren van verschillende fiscale voordelen: BTW-teruggave : De BTW over de aanschafprijs van de auto kan direct worden teruggevorderd bij de Belastingdienst. Investeringsaftrek : De auto komt op de balans van je bedrijf te staan, waardoor je gebruik kunt maken van investeringsaftrek zoals de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Renteaftrek : De rente die je betaalt over de leaseconstructie is fiscaal aftrekbaar, wat je belastingvoordeel kan opleveren.  Eigendom van de Auto Bij financial lease word je economisch eigenaar van de auto zodra het contract start. Dit betekent dat de auto op je bedrijfsbalans komt te staan en je na het voldoen van de laatste termijn volledig juridisch eigenaar wordt. Dit is een belangrijk verschil met operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft.
Financial Lease vs. Operational Lease
14 februari 2025
Wanneer je kiest voor lease, sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor Financial Lease of Operational Lease? Beide leasevormen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Ontdek welke vorm bij jou past.
Tesla Model Y Facelift
7 februari 2025
Op 28 februari bent u van harte welkom bij Keycar voor een exclusieve kennismaking met de gloednieuwe Tesla Model Y . Dit is uw kans om de auto van dichtbij te bewonderen én zelf te ervaren tijdens een proefrit! Datum: 28 februari Locatie: Jan van der Croonstraat 440a, 6001AH Weert Tijd: Plan uw tijd in (tussen 09:30 en 17:00) Wilt u erbij zijn? Stuur dan een mail naar info@keycar.nl met uw tijdsvoorkeur, want VOL = VOL
financial lease partner
9 december 2024
Keycar is de financial lease partner in Nederland. Onze financial leaseopties zijn speciaal ontworpen voor ondernemers. Dit betekent dat zowel starters als gevestigde bedrijven bij ons terecht kunnen voor een Financial lease voorstel.
Voordelen Financial lease
6 december 2024
Financial lease is een populaire keuze voor ondernemers. ? In deze blog bespreken we de belangrijkste voordelen, de fiscale voordelen en hoe deze...
Hoe werkt Financial lease
6 december 2024
Hoe werkt Financial lease? Financial lease is een vorm van zakelijke financiering waarbij een bank of leasemaatschappij de aankoopsom van een auto financiert.
Bijtelling elektrische auto’s  2021, 2022, 2023, 2024, 2025 & 2026
14 november 2024
In dit overzicht bespreken we de bijtellingsregels van 2021 tot en met 2026 en geven we inzicht in hoe deze veranderingen invloed hebben op de kosten van elektrisch rijden.
Show More
Share by: